Att samla på X

 

Den här berättelsen har absolut inget att göra med att samla på gamla Ex, det är nämligen en samling jag hoppas på att aldrig mer utöka. Däremot handlar texten om kryss, att samla på kryss, något som har blivit viktigt för mig.

 

Ideén kom från min samtalsterapeut som jag träffade efter ”the big bang” i höstas. Efter några veckors totalt kaos var det dags att få ordning på mitt liv igen och det är där kryssen kommer in. Efter kartläggning av mitt liv såg vi att jag behöver komma i gång med att röra på mig och att värna sociala aktiviteter (något jag absolut inte haft tid eller ork med innan). Det var dags att sätta ett kryss för varje dag jag lyckades med någon av dessa uppgifter. Det kändes redan från början rätt för mig! Duktig flicka som jag är ville jag absolut ha massor av kryss att visa för min terapeut nästa gång vi skulle ses.

 

Jag hade försökt mig på promenader redan några veckor innan. Alla i min omgivning sa till mig att det var bra. Tyvärr höll inte benen då. Jag kom bara fem minuter ut på en gångstig innan jag fick sätta mig i en snödriva och vila och börja fundera på hur jag skulle ta mig hem igen. Men nu, efter ytterligare några veckors återhämtning var tiden inne. Jag bestämde mig redan från början att jag skulle ha promenadkryss att visa upp från varje dag. Hur än dåligt väder det var, hur än trött jag var, eller hur än mycket något annat lockade mig att stanna inne så skulle jag ut. Jag ville absolut ha ett kryss! Jag gick ut lite väl hårt i början och fick dra ner min promenadsträcka för att orka. Jag märkte att jag inte orkade mer än 20 minuter i långsamt tempo i början. Nu, två månader senare, promenerar jag med lätthet i rask takt 45 minuter till en timme. Yes!

 

De sociala kontakterna försöker jag kryssa till mig så gott det går. Det gills inte att vara social på jobbet eller att prata med någon på mataffären eller så. Det ska vara tid som är planerad för social kontakt, att just nu ska vi mötas här och göra någonting. Ibland är kryssen fler, ibland färre. Där finns fortfarande förbättringspotential.

 

I alla fall så trivs jag mycket bra med den här ”kryssmetodiken” och jag ser fler användningsområden för den. Om man till exempel skulle få för sig att sluta äta godis så kan man samla på kryss för godisfria dagar. Det känns roligare att samla på något än att avstå från något.

 

Mitt liv har vänt och kryssen har varit en hjälp på vägen. Det tackar jag för!